Kuinka opin säästämään rahaa?

Säästäminen on loppujen lopuksi pieniä tekoja, mutta suuria päätöksiä. Jos päätöksissään malttaa ja pystyy pysymään, kasvaa säästetty summa pikku hiljaa suuremmaksi ja suuremmaksi.

1. Aloita ajoissa

Säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa, koska pidemmällä aikavälillä säästettävä summa ehtii kasvaa suuremmaksi kuin lyhyellä. Jos siis säästää matkaa varten, kannattaa säästäminen aloittaa heti, kun matkatoive on tiedostettu. Vastaavasti lapselle kannattaa aloittaa säästäminen heti tämän synnyttyä ja eläkevuosiaan varten säästävän puolestaan kannattaa aloittaa jo silloin, kun on vielä töissä.

Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta silti moni siirtää säästämisen aloittamista huomiseksi ja huomenna taas sitä seuraavaksi päiväksi. Näin säästäminen ei pääse koskaan alkamaan tai se aloitetaan liian myöhään, jolloin rahaa ei ehdi karttua säästöön. Tällaisissa tilanteissa rahansäästäminen saatetaan kokea turhaksi puuhaksi.

On toki totta, että joskus voi olla vaikea aloittaa säästäminen ihan siitäkin syystä, että rahatilanne on tiukka ja tuntuu siltä, ettei rahaa riitä säästettäväksi asti, vaan kaikki menee arkipäivän menoihin. Tällaisessakaan tilanteessa ei kuitenkaan kannata masentua. Seuraavissa kohdissa on nimittäin lisää vinkkejä säästämiseen.

2. Pienikin säästetty summa on parempi kuin ei mitään

Silloin, kun tuntuu, ettei rahaa riitä säästettäväksi, kannattaa muistaa, että pienenkin summan säännöllinen säästäminen kasvattaa säästöjä enemmän kuin sellainen tilanne, jossa säästämistä ei ole aloitettu lainkaan. Säästöpossu ottaa nimittäin ilolla vastaan pienimmänkin kolikon ja pankeilla on lukuisia mahdollisuuksia erilaisten säästötilien perustamiseen.

Jos edelleen kamppailee sen ajatuksen kanssa, että rahat eivät riitä säästämiseen, kannattaa miettiä, onko taloudenpidossa sellaisia seikkoja, joita voisi muuttaa. Tuleeko kotiin kannettua esimerkiksi sellaisia ostoksia, joita ei oikeasti tarvitse, tai tuleeko iltapäivälehti ostettua mukaan joka päivä, vaikka siitä lukee kuitenkin vain otsikot? Elämä on täynnä pieniä ostoksia, joista luopumalla voi todella säästää. Ohjenuoranaan voisi pitää esimerkiksi sääntöä, että ei ostaisi kaikkea mitä tarvitsee, vaan pelkästään sitä, mitä ilman ei tule toimeen.

Rahani.fi:n muissa artikkeleissa on enemmän tietoa erilaisista arkielämän säästämiskohteista. Kannattaa käydä lukemassa näitä.

3. Kuvittele säästämiselle konkreettinen kohde

Monesti säästämiseen saa aivan uutta puhtia, jos säästämiselle on selkeä kohde. Onhan aivan eri asia säästää rahaa muuten vaan kuin esimerkiksi uusia talvikenkiä tai lomamatkaa varten. Säästämisen kohteen konkretisoimista helpottaa esimerkiksi talletustilille annettu nimi, joka voi olla esimerkiksi ”Lomamatkatili” tai ”Uusi auto” -tili.

Säästämisen kohteita määriteltäessä voi olla hyödyllistä pitää mielessä myös se tosiseikka, että ihminen tarvitsee säästöjä myös yllättäviä menoja ja kuluja varten. Koska tässä elämässä ei voi suunnitella aivan kaikkea pilkun tarkasti, voi vaikkapa se pesukone hajota juuri lomamatkan aattona tai itse voi sairastua. Tällaisia tapauksia varten olisi hyvä olla myös olemassa myös säästöjä, joita ei ole tarkasti suunnitellut käyttävänsä johonkin tiettyyn kohteeseen, vaan ajattelee säästöään enemmänkin sellaisena ”puskurirahastona”.

4. Tutustu pankkien tarjoamiin säästämisen muotoihin

Pankit tarjoavat säästämiselle lukuisia vaihtoehtoja. Kaikkia säästöjään ei tarvitse mahduttaa siihen säästöpossuun, vaan pankit auttavat mielellään jokaiselle säästäjälle sopivimman säästöratkaisun löytymisessä.

Tavallisten säästö- ja käyttötilien lisäksi säästäjä voi harkita sijoittavansa säästöjä esimerkiksi johonkin rahastoon, jolloin korotkin ovat yleensä korkeammat, joskin myös riskejä täytyy sietää jonkin verran koron suuruudesta riippuen. Vaihtoehtoisesti myös myös esimerkiksi vakuutus- tai eläkesäästäminen voi tulla kyseeseen. Kannattaa kysellä pankeista eri vaihtoehtoja.

5. Pysy säästämissuunnitelmassasi

Säästämisen lopettaminen kokonaan voi olla ajatus, joka hiipii mieleen samaan tyyliin kuin hillomunkki tai herkkujäätelö laihduttajalle. Sitä ajatellaan helposti, että ettei kai siitä ole haittaa, vaikka ei säästäisikään säännöllisesti. Säästäminen onnistuu helpoiten kuitenkin juuri suunnitellusti, ja suunnitelmissa kannattaa pysyä, jotta säästöt todella karttuvat.

Hankalalla hetkellä kannattaa palauttaa mieleen se konkreettinen säästämisen kohde ja pysyä lujana. Jos säästösuunnitelmista on kuitenkin aivan pakko poiketa, kannattaa suunnitelmaan palata heti, kun tilanne sen taas sallii. Näin se lomamatka tai himottu uusi ostos on aina muutaman sentin verran lähempänä toteutumista…

Säästämisen iloa!

Lisää aiheesta

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.