Vuokra-asunnon vuokraaminen eteenpäin

Vuokra-asunnon vuokraaminen eteenpäin kuulostaa helpolta ja hyvältä ratkaisulta moneenkin tilanteeseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuokra-asunnon vuokraaminen eteenpäin ei ole aivan itsestään selvä asia eikä se ole kokonaan vuokralaisen päätettävissä. Vaikka vuokralainen itse olisikin valmis vuokraamaan asunnon, on varsinaisella vuokraisännällä tai -emännällä silti oma painava sanansa sanottavana asiassa.

Vuokra-asunnon vuokraaminen eteenpäin on alivuokrasopimuksen tekemistä

Henkilö, joka on vuokralla asunnossa, on sen varsinainen vuokralainen. Henkilö, joka vuokraa asunnon vuokralaiselta, on alivuokralainen. Vuokralainen voi tehdä alivuokrasopimuksen siinä tilanteessa, että aikoo vuokrata osan asunnostaan. Tämä osa saa olla enintään puolet, sillä isomman osan vuokraaminen ei vuokralaiselle ole mahdollista. Sen voi tehdä vain asunnon omistaja, eli vuokraisäntä tai -emäntä.

Kuten varsinaisessa vuokrasopimuksessakin, pitää myös alivuokrasopimuksessa tehdä kaikki kirjallisena. Tämä helpottaa jälkeenpäin asioiden tarkastusta esimerkiksi siitä, mitä on sovittu alivuokralaisuuden kestosta ja alivuokran hinnasta.

Alkuperäisen vuokranantajan suostumus tarvitaan

Alivuokrasopimuksen tekeminen vaatii aina alkuperäisen vuokranantajan suostumuksen, eli täysin omin päin ei vuokralainen hommaan voi ryhtyä. Varsinkin, jos aikoo vuokrata eteenpäin koko asuntonsa, on alkuperäisen vuokranantajan suostumus välttämätön. Tässä yhteydessä on muistettava, että alivuokralaisellakin on voimassa sama irtisanomissuoja kuin varsinaisella vuokralaisellakin.

Jos vuokralainen sairastuu vakavasti tai joutuu työn, opintojen tai varusmiespalveluksen vuoksi muuttamaan pois siltä paikkakunnalta, jolla hänen vuokra-asuntonsa sijaitsee, voi hän vuokrata asunnon eteenpäin ilman alkuperäisen vuokranantajan suostumustakin. Vuokra-aika on tällöin maksimissaan kaksi vuotta.

Lisätietoja

Lisätietoja alivuokralaisuudesta ja vuokra-asunnon edelleen vuokraamisesta saa esimerkiksi Kuluttajaliiton Internet-sivuilta osoitteesta www.kuluttajaliitto.fi. Myös Kuluttajavirasto antaa lisätietoja tässä asiassa. Heidän Internet-sivunsa löytyvät osoitteesta www.kuluttajavirasto.fi.

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.