Älytaulut ovat monipuolinen työväline opettajan arkeen

Älytaulu ei sanana ole kuitenkaan täysin yksiselitteinen, vaan älytauluista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä erilaisia interaktiivisia esitys- ja valkotauluja tai varsinaisia äly- ja aktiivitauluja. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin jonkinlainen vuorovaikutteinen näyttöjärjestelmä, jonka avulla opetuspinnasta, digitaalisesta projektorista, tietokoneesta ja koko järjestelmää käyttävästä henkilöstä, eli yleensä opettajasta tulee hyvin tehostettu opetuskokonaisuus.

Älytaulu on siis sellainen tavallinen taulu, joka tietokoneeseen liitettynä toimii kuin tietokoneen näyttö.

Älytaulujen lisälaitteita

Tämän jo sinälläänkin hyvältä kuulostavan opetuskokonaisuuden lisäksi älytauluihin on mahdollista kytkeä erilaisia lisälaitteita, joiden saatavuus vaihtelee hieman älytaulun valmistajan mukaan. Tyypillisimpiä lisälaitteita ovat kuitenkin sellaiset äänestysjärjestelmät tai oppijoiden vuorovaikutteiset vastausjärjestelmät, joiden avulla opettaja voi saada esimerkiksi tietoa siitä, mitä mieltä oppijat ovat opiskeltavasta asiasta tai mitä he ovat oppineet.

Toinen suosittu lisälaite älytauluihin on dokumenttikamera, jolla on mahdollista heijastaa liikkuvaa tai liikkumatonta videokuvaa älytaululle. Tähän kuvaan voidaan lisäksi kirjoittaa myös huomautuksia tai muita muistiinpanoja.

Erilaiset tablettitietokoneet, joilla esitystaulua voi käyttää luokan eri puolilta, ovat myös suosittuja lisälaitteita.

Älytaulujen toimittajia

Koska älytaulumarkkinat ovat koko ajan kasvamaan päin, on älytaulujen toimittajia myös monia. Laajimmin älytaulutoimituksia tekevät valmistajat ovat kuitenkin Promethean ja Smart.

Promethean mainostaa omia tuotteitaan nimenomaan suunnitelluiksi pedagogisista lähtökohdista käsin, joten näitä älytauluja voidaan hyvällä syyllä sanoa ammattilaisen opetusvälineiksi. Prometheanin etuja ovat itse älytaululaitteiston lisäksi varsin kattava tukipalvelu opettajille, sillä he voivat osallistua esimerkiksi Internet-yhteisön keskusteluun, joka on suunnattu kaikille Activeclassroom -opettajille. Opettajien on mahdollista ladata Prometheanilta myös täysin ilmaisia oppituntimateriaaleja.

Vaikka Prometheanin tuotteet ovatkin maailmalla suosittuja, on Smart Technologies silti älytauluvalmistajien kiistaton ykkönen. Se on markkinajohtaja myös Suomessa ja tarjoaa tuotteen tilaajien käyttöön myös tehokkaan asennuspalvelun.

Älytaulujen hinnoista

Älytauluja on monen hintaisia riippuen aivan sen merkistä, mallista ja esimerkiksi lisävarusteista. Keskimäärin tavalliseen koululuokkaan hankittava älytaulu maksaa noin 2000 euroa, mutta se tienaa hintansa nopeasti takaisin, sillä valmistajien kautta on saatavilla jopa kymmeniä tuhansia ilmaisia opetustehtäviä ja muuta materiaalia oppitunneilla käytettäviksi. Älytaulu on myös niin monikäyttöinen, että sen avulla esimerkiksi tavalliset piirtoheittimet ja diaprojektorit jäävät toimettomiksi eikä niitä tarvitse enää hankkia.

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.