Kannattaako asuntolaina kilpailuttaa?

Kuinka asuntolainojen vertaileminen onnistuu?

Asuntolainojen vertailussa auttaa esimerkiksi Internetistä löytyvä etua.fi -sivusto, jolla on mahdollista täyttää uuden asuntolainan hakemus tai kilpailuttaa vanha. Yhden hakemuksen täyttämisen jälkeen laina-asioita pohtiva saa useita erilaisia ja eri yritysten lainatarjouksia, joita voi sitten vertailla ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Toki täytyy kuitenkin muistaa, että sivuostolla olevan lainalaskimen tiedot ovat vain suuntaa antavia, ja ennen lainapäätöksen tekemistä tiedot täytyy tarkistaa pankista tai lainayritykseltä. Joka tapauksessa asuntolainojen vertaileminen on helppoa ja kannattavaa.

Miksi asuntolainan kilpailutus kannattaa?

Etua.fi:n tarjoama asuntolainojen vertaileminen ja kilpailutus on maksutonta eikä sido lainoja pohtivaa henkilöä mihinkään. Tällä perusteella olisi lukuisia syitä kysyä, miksi kilpailutus ei siis kannattaisi? Pankit ja muut rahoitusyritykset eivät rahoita asunnonhankintaa vastikkeetta, vaan haluavat lainaamastaan summasta korkoa, joka muodostuu jostakin yleisestä korkoprosentista, kuten esimerkiksi Euriborista, ja pankin omasta marginaalista. Muita kustannuksia tulee esimerkiksi lainannostokuluista ja mahdollisista suoraveloitus- ja nettipankkikuluista.

Yleinen korkoprosentti on sama kaikille lainanhakijoille, mutta pankin omat marginaalit ja muut luottokustannukset ovat kilpailutettavissa. Myös kuukausittainen maksuerä ja lainanlyhennystapa ovat lainanantajan kanssa sovittavissa. Useiden tutkimusten mukaan kilpailuttamisella voi saada aikaan merkittäviäkin säästöjä. Esimerkiksi YLE:n Kuningaskuluttajan vuonna 2006 tekemässä tutkimuksessa ero halvimman ja kalleimman asuntolainan välillä oli jopa 600 – 1000 euroa vuodessa lainasummasta riippuen.

Asuntolainoja kilpailutettaessa tulee kuitenkin pitää mielessä se, mitä asuntolainassa pitää itse tärkeänä. Onko tärkeintä lainan edullinen hinta vai helppo asiointi lähipankissa?

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.