Uusi auto mielessä, autorahoitus pankista vai autokaupasta?

Pankkien tarjoamat autolainat

Kaikkien Suomessa toimivien pankkien lainavalikoimaan kuuluu jonkinlainen autolaina, vaikkakin se joissakin pankeissa saattaa olla markkinoilla kulutus- tai joustoluoton nimellä. Pankithan saavat itse nimetä lainansa, joten muunkin nimisiä lainoja saattaa olla saatavilla. Näistä kannattaa kysellä tarkemmin pankeista tai tutustua pankkien kotisivuihin Internetissä.
Pankit haluavat mieluusti lainan vakuudeksi jotain, joko takaajan tai sitten muita vakuuksia, kuten ostettavan auton. Tätä nykyä ovat kyllä yleistyneet myös vakuudettomat autolainat pankeissa, ja esimerkiksi Nordea myöntää joustoluottoa auton hankintaan vakuudettomasti jopa 25 000 euroon saakka.

Pankkien kanssa asioiminen vaatii joko henkilökohtaisen käynnin konttoriin tai sitten verkkohakemuksen täyttämisen Internetissä. Autolainan hakeminen on kummassakin tapauksessa helppoa ja lainapäätös tulee nopeasti. Lainan voi saada omalle tililleen jopa samana päivänä, mikä on todella nopeaa toimintaa.

Pankkien tarjoamien autolainojen lyhennykset tapahtuvat yleensä kuukausittain tasaerissä. Mahdollisuus on myös yhteen tai kahteen lyhennysvapaaseen kuukauteen ja muutenkin pankin kanssa asioiminen laina-asioissa on joustavaa.

Rahoitus autoliikkeen kautta

Pankit ovat jossain määrin alkaneet tehdä yhteistyötä autoliikkeiden kanssa tarjoten rahoitusvaihtoehtoja auton ostajalle. Yleensä autorahoitusta autoliikkeiden kautta markkinoivat kuitenkin muut rahoitusyritykset. Rahoituksen voi saada uuteen tai käytettyyn autoon, ja yleensä ostettava auto toimii rahoituksen vakuutena.

Auton rahoitukset ovat aina myyjälle käteiskauppoja, eli auton ostaja ei jää auton myyjälle mitään velkaa, vaan velkasuhde syntyy rahoituksen myöntäneeseen rahoitusyritykseen tai pankkiin. Auto puolestaan on rahoitusyhtiön omaisuutta kunnes se on kokonaisuudessaan maksettu.
Tämän vuoksi autoliikkeestä saatu autorahoitus onkin osamaksurahoitusta. Auton rahoitusta maksetaan yleensä kuukausittain jonkin tietyn summan verran laina-ajan vaihdellessa lainan suuruuden mukaan.

Hyötyjä ja haittoja

Sekä pankit että autoliikkeen kautta toimivat rahoitusyritykset tarkastavat lainan hakijan taustat, eli he varmistavat, että lainan takaisinmaksu onnistuu ajallaan. Tämä on osoitus siitä, että ne myös haluavat voittoa lainaamastaan summasta. Yleensä ottaen pankin lainat ovat pienempikorkoisia ja ne voi tilanteen niin vaatiessa myös yhdistää talouden muihin lainoihin. Autoliikkeen kautta saatavan rahoituksen kokonaiskorko sen sijaan on yleensä hieman korkeampi.
Autoliikkeestä saatava rahoitus on sikäli vaivattomampi, että auton ostajan ei tarvitse asioida muualla kuin siinä yhdessä liikkeessä. Voihan pankissakin tosin asioida jo ennen autoliikkeeseen menoa ja saada näin lainapäätöksenkin hyvissä ajoin.
Autoliikkeestä saatavan rahoituksen vakuudeksi riittää yleensä ostettava auto, joten vakuuksien etsimiseen ja pohtimiseen ei tarvitse käyttää aikaa.

Viime kädessä auton ostaja on se, joka tekee päätöksen auton rahoituksesta. Hyvänä apuna päätöksen teossa voi olla esimerkiksi lainoja vertaileva sivusto Internetin osoitteessa www.vertaa.fi. Vertailu ja kilpailuttaminen kannattaa, sillä lainaehdoissa ja – maksuissa on suuriakin eroja. Aktiivinen tiedonetsijä säästää pidemmän päälle ihan kivan summan, kun viitsii tutkia erilaisia rahoitusmahdollisuuksia ja pohtia niiden sopivuutta omaan tilanteeseen.

Linkkejä muutaman pankin ja rahoitusyrityksen nettisivuille:

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.