Monissa tapauksissa vakuutuksen ottaja ei tule ajatelleeksi sitä, että hänen vapaa-ajalle ottamansa tapaturmavakuutus ei korvaakaan kaikkea ja se ei esimerkiksi ole voimassa kaikkia lajeja harrastettaessa. Harrastuksen yhteydessä tuleekin miettä myös esimerkiksi, että tarvitsevatko harrastusvälineet oman vakuutuksen ja liittyykö harrastukseen sellaista matkatekoa, että myös matkavakuutus olisi tarpeellinen.
Vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen kattavuus kannattaa tarkistaa
Monilla suomalaisilla on tapaturmavakuutus, joka kattaa vapaa-ajalla sattuneiden tapaturmien hoidosta aiheutuneita kuluja sekä pysyvän vamman kohdatessa myös antaa isomman kertakorvauksen. Vaikka tällainen vakuutus onkin vapaa-ajan vakuutus ja harrastukset esiintyvät yleensä vapaa-ajalla, ei taturmavakuutus välttämättä siltikään koske harrastuksen parissa tapahtuneita vahinkoja.
Tästä syystä oman vakuutusyhtiön tapaturmavakuutuksen kattavuus kannattaa tarkistaa. Monesti esimerkiksi kamppailulajit tai muut vaarallisemmiksi luokitellut lajit, kuten esimerkiksi laskuvarjohyppäys, ei kuulu tavallisen vakuutuksen piirin. Tällaisten lajien harrastajien pitääkin siis miettiä muunlaista vakuutusturvaa ja neuvotella asiasta vakuutusyhtiön kanssa. Kannattaa muistaa myös, että kaikkien vakuutusyhtiöiden tapaturmavakuutuksetkaan eivät ole samanlaisia, joten niiden sisällöistä kannattaa kysellä ja tapaturmavakuutuksia voi myös kilpailuttaa.
Kilpaurheilijoille on omat vakuutuksensa
Kilpaurheilijat ostavat yleensä lajinsa lisenssin, johon kuuluu myös vakuutus. Tämäkin asia kannattaa kuitenkin vielä varmistaa, sillä joskus lisävakuutuskin voi olla tarpeen. Näin on esimerkiksi huippu-urheilijoilla, joilla jonkinlainen vakuutus sairauksia vastaan on myös hyvä olla olemassa.
Hoitokuluvakuutus + tapaturmavakuutus on hyvä yhdistelmä
Toki myös muiden kuin huippu-urheilijoiden kannattaa ottaa vakuutus, jossa myös sairauden tai tapaturman hoitamisesta aiheutuneet kulut ovat korvattavia. Monien vakuutusyhtiöiden ehtona on kuitenkin, että harrastuksen tulee tapahtua urheiluseuran ulkopuolella, sillä varsinainen urheiluseuratoiminta katsotaan siis harrastukseksi, jonka vakuutus on siodttu nimenomaan lajin lisenssiin.
Kun harrastuksen vuoksi täytyy matkustaa
Monissa harrastuksissa täytyy myös matkustaa. Esimerkiksi kilpailut tai esiintymiset järjestetään eri paikkakunnilla. Yleensä tapaturmavakuutukset ja hoitokuluvakuutukset kattavat myös matkan aikana sattuneet tapaturmat silloin, kun on kyse ei-kilpailumaisesta harrastuksesta. Silloin siis, kun harrastaa jotakin omaksi ilokseen ilman kilpailumieltä ja matkalla sattuu vahinko, voi turvallisin mielin luottaa siihen, että omat vakuutukset ovat riittäviä.
Poikkeuksen muodostavat taas siis ne vaarallisiksi katsotut lajit, joihin ei muutenkaan helposti saa vakuutusta ja sitten kilpailumainen harrastaminen. Kilpaurheilijan lisenssiin liittyvä vakuutus kattaa monesti myös matkan aikana sattuneita vahinkoja, mutta joskus saattaa olla tarpeen ottaa erillinen matkavakuutus. Oman lisenssiin sidotun vakuutuksen kattavuus kannattaakin tarkistaa hyvissä ajoin ennen kilpailumatkaa.
Harrastusvälineen vakuuttaminen
Harrastusvälineet vaativat useassa tapauksessa suurtakin rahallista panostusta, joten harrastusvälineen tai harrastusvälineiden vakuuttaminen lienee joskus paikallaan. Jokainen tietenkin arvioi itse vakuutustarpeensa, mutta myös vakuutusyhtiöt neuvovat mielellään. Monesti kotivakuutuksen irtaimistovakuutus korvaa myös harrastusvälineille sattuneet vahingot, mutta kannattaa pitää mielessä se, että silloin, kun harrastusväline on oikein kallis, ei kodin irtaimistovakuutuksen enimmäissumma välttämättä riitä.
Matkan aikana harrastusvälineitä suojaa hyvin matkavakuutus, jonka korvaussumma on mitoitettu harrastuvälineen arvon mukaan sopivan suuruiseksi.
Joskus ”harrastusväline” voi olla myös eläin, kuten vaikkapa koira, kissa tai hevonen. Tällöin eläimelle on hyvä ottaa oma erillinen vakuutus, niin kutsuttu eläin- tai lemmikkivakuutus, joita on myös hyvin erilaisia. Eläimen voi vakuuttaa esimerkiksi eläinlääkärikulujen, varastamisen, katoamisen sekä tapaturmaisesti tai sairauteen kuolemisen varalta.
Kaikkiin lajeihin ei voi saada vakuutusta
Kun alkaa harrastaa riskialtista lajia, kannattaa muistaa, että vakuutusyhtiöt eivät myönnä vakuutusta kaikkiin lajeihin. Yleisimmät vaarallisiksi luokitellut lajit, joihin ei saa vakuutusta, ovat sukeltajakortin suorittaminen, benji -hyppy ja vuorikiipeily. Vakuutusyhtiöiden välillä on toki eroja, ja jos alkaa harrastamaan näitä lajeja tai muuten sellaista lajia, joka on riskialtista, kannattaa vakuutusasioissa neuvotella ensin vakuutusyhtiön kanssa.