Mistä sähkölasku muodostuu?
Sähkölaskussa on kaksi eri hyödykettä – sähkön siirtopalvelu ja sähköenergia. Paikallinen sähköyhtiö vastaa aina sähkön siirtopalveluista, mutta sähköenergian toimittavan yhtiön voi vapaasti kilpailuttaa. Sähkölaskussa näkyvä sähköenergian osuus vaihtelee hieman asiakasryhmän mukaan, jolloin tyypillisin sähköenergian osuus asettuu noin 40 – 50 % sähkölaskun loppusummasta.
Sähköenergian kilpailuttaminen
Kaikilla – myös sinulla – on siis oikeus kilpailuttaa sähköenergiansa ja etsiä itselleen sitä edullisinta vaihtoehtoa. Kuluttaja voi vapaasti vertailla sähköyhtiöitä ja päättää sitten, miltä yhtiöltä sähkönsä ostaa. Sähköenergia toimitetaan kuluttajalle aina tasalaatuisena ja laadukkaana, vaikka sähköenergian ostaisi toisella puolella maata sijaitsevalta sähköyhtiöltä, joten sen puolesta sähkön kilpailuttamisella ei tosiaan ole asetettuja rajoja.
Sähköyhtiöitä ja heidän hintojaan vertaillessaan kannattaa ottaa tilanteeseen mukaan oma aiempi sähkölasku, sillä siinä on näkyvissä kaikki tarvittava tieto, mitä kilpailuttamistilanteessa tarvitsee tietää. Perustietona tarvitaan sähkön vuotuinen käyttömäärä kilowattitunteina vuodessa (kWh/v). Jos sähkön kilpailutusta suunnitteleva asuu sähkölämmitteisessä omakoti- tai rivitalossa, niin sähkölaskusta löytyy lisäksi päivä- ja yösähkön osuudet. Oma asumismuoto kannattaa mainita kilpailuttamistilanteessa.
Eri myyjien erot sähköenergian hinnassa voivat vaikuttaa sähkölaskuun kymmeniä jopa satoja euroja vuodessa asumismuodosta riippuen, joten kilpailuttaminen kannattaa ja sen toteuttamista kannattaa tosiaan vakavasti harkita. Sähköstäänkään ei nimittäin kannata maksaa enempää kuin on pakko.
Missä sähköenergian kilpailutus tapahtuu?
Kuluttaja voi itse ottaa yhteyttä esimerkiksi puhelimitse eri sähköntoimittajiin. Vaihtoehtoisesti voi tietenkin käydä eri sähköyhtiöissä, mutta tämä on aika työlästä sillä sähköyhtiöt eivät sijaitse kaikki rinnakkain samassa paikassa, vaan ympäri Suomen.
Helpoin tapa kilpailuttaa oman sähköenergiansa hinta ja tutustua muutenkin sähköyhtiöihin lienee Internet. Aivan tyhjästä ei tarvitse sielläkään aloittaa, sillä nettiin on koottu mainioita sivustoja, joissa voi samalla sivulla verrata lukuisia sähköyhtiöitä. Samalla sivuilla on koottuna sähköyhtiöiden yhteystiedot ja toimintaohjeet sähköyhtiön vaihtamista varten, mikä tapahtuu yleensä omilla verkkopankkitunnuksilla turvallista ja valvottua kanavaa hyödyntäen. Sähkönvertailusivujen käyttäminen on maksutonta eikä sähköyhtiöiden kilpailuttaminen sido kuluttajaa vaihtoon.
Sähköenergian hinnan kilpailutus tapahtuu sivustoilla useiden eri sähköyhtiöiden valmiita sähköhintatarjouksia vertailemalla. Palvelu laskee kuluttajalle edullisimman hinnan kuluttajan syöttämien tietojen perusteella.
Sähköyhtiön vaihtaminen
Kun edullisin sähkötarjous on löytynyt, voi kuluttaja halutessaan hyväksyä tämän tarjouksen. Joissain tapauksissa tämä tapahtuu tosiaan omilla verkkopankkitunnuksilla, mutta joissakin tapauksissa yhtiö haluaa lähettää kuluttajalle sopimuksen allekirjoitettavaksi. Myyjän vaihtumisen jälkeen paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa edelleenkin sähkön siirrosta ja mittarinluvusta, mutta itse sähköenergia laskutetaan uuden toimittajan taholta.
Sähköjen katkeamista jossain vaiheessa sähköyhtiön vaihdon yhteydessä ei myöskään tarvitse pelätä! Ne eivät nimittäin katkea missään vaiheessa. Vain sähkönhinta ja sähkön myyjä vaihtuvat ja kaikki muu jatkuu ennallaan kuten siihenkin saakka.