Korkokatto vai korkolattia?

Korkokatto turvaa lainanottajaa liian korkealta korolta

Korkokaton ajatuksena on saattaa lainalle sellainen korko, joka turvaa pankin asiakkaan maksukykyä silloin, kun lainojen korot nousevat muutoin korkealle. Lainan ottaja ja pankki siis sopivat keskenään jonkun tietyn korkotason, jonka yläpuolelle asuntolainan korko ei missän vaiheessa nouse, vaikka korkotaso yleisesti nousisikin.

Tämä järjestely tehdään yleensä juuri siitä näkökulmasta, että asiakkaalle lainan ottaminen olisi turvallisempaa. Asiakas myös maksaa korkokatosta pankin määrittelemän hinnan, eli ilmaiseksi ei korkokattoa lainalleen voi saada.

Korkolattia turvaa pankin vakavaraisuutta

Korkolattian ajatus on myös turvata lainasopimuksen osapuolta, mutta tällä kertaa pankin näkökulmasta. Varsinkin nyt, kun korkotaso on pitkään ollut alhainen, ovat monet pankit jääneet ilman mittavia korkotuloja, eli lainat ovat olleet varsin edullisia nimenomaan vain asiakkaan eli lainanottajan näkökulmasta. Nyt markkinoille halutaan tuoda korkolattia, joka takaisi sen, että asuntolainan korko ei laske tietyn tason alle, vaikka lainataso olisi yleisesti matalakin. Laina ei siis halpene asiakkaalle tietyn rajan jälkeen, vaikka korot laskisivatkin.

POP Pankki edelläkävijänä

Toistaiseksi korkolattian ajatus on vielä pankkimaailmassa melko vieras. Ensimmäisenä korkolattian onkin asuntolainoilleen ottamassa käyttöön POP Pankki -ryhmä, ja asiasta on kertonut ensimmäisenä Helsingin Sanomat. POP Pankin tarkoituksena on korkolattian avulla turvata pitkäjänteinen turvallinen toiminta ilman suuria vaihteluita. Mitään suurta myllerrystä pankkimaailmaan ei POP Pankin päätös kuitenkaan synnytä, koska sillä on vain 3 % osuus suomalaisista asuntolainamarkkinoista.

Muut pankit mietteliäinä

POP pankin lisäksi muut pankit eivät siis ole ainakaan vielä lähdössä mukaan korkolattioiden asetteluun. Pitkään alhaalla pysyneet korot ovat kuitenkin pakottaneet muutkin pankit ajattelemaan joitakin toimenpiteitä, ja näistä toimenpiteistä ainakin Sampo Pankki on julkistanut miettineensä jonkinlaista korkokaton- ja lattian yhdistelevää pakettia, mutta mitään varmoja päätöksia asian suhteen ei kuitenkaan ole tehty.

1 Comment
  1. Reply
    Lainanottaja 9.5.2013 at 0.03

    Pankkivirkailija kertoi tänään, että ainakin oma pankkini(aktia) rupeaa käyttämään vähimmäiskorkoa vuoden 2015 alusta lähtien. Kertoi jopa, että lattia tulee olemaan hieman alle 3%. En kuitenkaan löytänyt mitään tietoa siitä, kuinka yleinen tuo tulee olemaan, tai ottavatko muutkin pankkiyhtymät noita käyttöönsä. Ovatkohan muutkin pankit sopineen asiata hiljaisuudessa? Ainoat uutiset korkolattian osalta olivat vuoden takaisia, joissa mainittiin POP-pankki ja yksi uutinen jossa mainittiin yksittäinen osuuspankki.

    Jätä kommentti

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.