Kotivakuutus turvaa kotisi

Kotivakuutus on tärkeä vakuutus

Vaikka vahinkotilanne ei olisikaan niin vakava kuin edellä mainittu tulipalo, on kodin vakuuttaminen tärkeää. Vakuutuksia on tarjolla usean eri yhtiön toimesta ja siksi kannattaa etukäteen miettiä, millaisen vakuutuksen haluaa ja tarvitsee. Jos pelkästään vakuutusyhtiöiden läpikäyminen Internetissä tuntuu vaikealta, voi tietenkin piipahtaa mihin tahansa vakuutusyhtiöön henkilökohtaisesta ja kysyä neuvontaa. Yksi helppo ja nopea mahdollisuus verrata vakuutusyhtiöitä, on käyttää Internetissä olevia vakuutuksia vertailevia palveluita. Tällaisia löytyy esimerkiksi osoitteista www.VakuutusFakta.com. Näitä palveluita voi käyttää maksutta ja niiden avulla löytää esimerkiksi halvimman tai itselle muutoin sopivimman ja parhaimman vakuutuksen.

Kotivakuutuksella voidaan turvata sekä itse asunto että sen irtaimisto. Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä rakennusten vakuuttaminen kuuluu taloyhtiölle, mutta omakotiasujan ja kesämökin omistajan on huolehdittava rakennuksen vakuutusturvasta itse. Irtaimiston kotivakuutukseen kuuluvat esimerkiksi kodin huonekalut ja muut tavarat sekä kodinkoneet. Turvalliseen elämään tottuneen ihmisen on vaikea kuvitella vahinkoa, jossa hän menettäisi omaisuuttaan, mutta kun ajattelee asiaa niin, että joutuisi aloittamaan esimerkiksi tulipalon jälkeen elämänsä kokonaan ilman mitään omaisuutta tai kotia, nousee kotivakuutus hyvin tärkeään arvoon.

Mitä vahinkoja kotivakuutus korvaa?

Kuten vakuutusyhtiöitä niin myös kotivakuutuksia on hyvin monenlaisia. Vakuutuksen voi ottaa laajana tai suppeampana, jolloin sen korvauksen piiriin kuuluu hieman erilaisia asioita. Yhtä kaikki vakuutuksilla on kuitenkin aina myös ehtoja ja rajoituksia korvauksien suuruudessa ja korvaustilanteissa. Yleisimpiä tilanteita, joihin varaudutaan kotivakuutuksella, ovat tulipalo, vesivahinko tai asuntomurto. Myös aivan tavalliset arjen tilanteet, kuten kodinkoneen rikkoutuminen, saattaa kuulua vakuutuksen piiriin. Näistä kannattaa tietenkin kysellä tarkasti vakuutussopimusta laadittaessa ja opetella ne viimeistään vakuutuskirjasta.

Kotivakuutuksen ehtoihin kuuluu yleensä velvollisuus huolehtia omaisuudestaan. Siksi esimerkiksi laiminlyönnit saattavat pienentää tai kokonaan estää vahinkotilanteessa saatavan korvauksen. Vakuutukset eivät yleensä myöskään korvaa tavaran tai laitteen käyttövirheestä johtuneita vikoja, tavaran unohtamista tai katoamista. Myöskään hiirten ja muiden tuhoeläinten aiheuttamat vahingot eivät kuulu kotivakuutuksen piiriin.

Vakuutusmäärä ja vakuutusmaksut

Vakuutusmäärällä tarkoitetaan sitä rahasummaa, jonka arvoiseksi vakuutettu rakennus tai irtaimisto on arvioita, ja josta summasta se myös on vakuutettu. Omaisuuden vakuutusmäärä on yleensä sen jälleenmyyntiarvo, elleivät sitten vakuutuksen myyjä ja ostaja ole muuta sopineet. Vakuutuksenottaja voi itse määrittää omaisuutensa arvon tai sitten arvo voi perustua vakuutusyhtiön arviointiin. Yleensä vakuutusmäärä vaikuttaa myös vakuutusmaksuun niin, että suurempi vakuutusmäärä tarkoittaa isompia vakuutusmaksuja. Muutoin kotivakuutuksen hinta riippuu siitä, millainen asuinrakennus on. Maksun perusteena ovat pinta-alatiedot ja rakennuksen talotyyppi, lämmitysmuoto ja niin edelleen.

Vakuutusmäärät ja -maksut saa kuitenkin parhaiten selville kyselemällä suoraan vakuutusyhtiöistä tai sitten tosiaan vierailemalla noilla edellä mainituilla vakuutuksia vertailevilla Internet-sivuilla. Joka tapauksessa vakuutuksien vertaileminen kannattaa, sillä vakuutusmaksuissa voi olla suuriakin eroja, vaikka vakuutuksen sisällöt olisivatkin samat.

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.