Lainaa pankista – näin haet pankkilainaa

Unelmista totta lainarahalla

Jokaiselle tulee elämässä vastaan tilanteita, jossa omat rahat eivät riitä. Olipa kyse sitten uuden asunnon hankinnasta, keittiöremontista tai opiskelusta, lisärahoitusta kannattaa ensimmäisenä kysellä pankista. Pankkilaina tarjoaakin usein pikaluottoja turvallisemman ja luotettavamman rahoitusvaihtoehdon kaikissa elämänvaiheissa opiskelusta ruuhkavuosiin ja eläkeikään. Pankkilaina on tosin usein huomattavasti muita lainoja kalliimpaa. Isommat lainat ovat poikkeuksetta edullisempia. 

Rahaa elämän isoihin ja pieniin menoihin

Tyypillisesti pankeista haetaan lainaa suuriin hankintoihin, mutta aina rahan käyttökohde ei ole yhtä selvästi määrätty, vaan luotto on otettu arjen tueksi. Esimerkiksi kulutusluoton käyttötarkoitusta ei tarvitse selitellä. Pankit valitsevat kuitenkin itse asiakkaansa, joten esimerkiksi työttömyys tai luottohäiriömerkintä voi olla este lainan saamiselle.

Koska luotonanto on pankeille liiketoimintaa, siitä peritään korkoa sekä tilinhoito- ja käsittelykuluja. Pankit vaativat lainoilleen useimmiten vakuuden tai takauksen, mutta esimerkiksi Nordea ja Osuuspankki myöntävät nykyisin myös vakuudettomia kulutusluottoja. Kannattaa kuitenkin huomiota, että vakuudettomat lainat tulevat yleensä aina vakuudellisia kalliimmiksi, koska lainaajan eli pankin riski on aina niiden kohdalla suurempi.

Ennen lainahakemuksen täyttämistä olisi aina hyvä arvioida omaa lainatarvetta ja takaisinmaksukykyä objektiivisesti. Tässä oman talouden tulo- ja menoarvio on hyödyllinen apu, minkä lisäksi kannattaa tutustua eri pankkien sivuilla oleviin lainalaskureihin, joilla lainan kustannuksia eri lainasummilla ja takaisinmaksuajoilla on helppo vertailla. Mahdollisiin maksuvaikeuksiin on myös hyvä varautua etukäteen, sillä esimerkiksi työttömyys voi viedä pohjan taloudelta hyvin nopeasti.

Halpoja ja kalliita lainoja

Usein lainaa haetaan siitä pankista, jonka asiakkaita jo ollaan. Lainaa pankista hakiessa kannattaa kuitenkin ehdottomasti kilpailuttaa eri pankit, koska lainan hinnoissa ja ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Tämä onkin nykyään erityisen helppoa, koska lainahakemuksen voi lähes aina täyttää verkossa. Verkkohakemus ei ole sitova kummallekaan osapuolelle, vaan laina sovitaan aina virallisesti pankin konttorissa. Yleensä pankit myös kannustavat keskittämään kaikki pankki-, luototus- ja vakuutusasiat saman katon alle antamalla alennuksia esimerkiksi palvelumaksuissa. Pankkien lainat ovat huomattavasti edullisempia kuin vaikkapa pikalainat.

Pankkilainan hinta riippuu luonnollisesti lainasummasta ja valitusta takaisinmaksuajasta ja korosta, mutta siihen vaikuttaa myös pankin arvio asiakkaan maksukyvystä. Esimerkiksi pätkä- tai keikkatyöläiset voivat joutua maksamaan lainastaan korkeampaa hintaa kuin vakituisessa työsuhteessa olevat. Takaisinmaksukyvyn lisäksi pankin asiakaskohtaiseen marginaaliin vaikuttaa mahdollinen lainalle määritetty vakuus, kuten omistusasunto.

Jos pankkilainan hakeminen ei onnistu, kanattaa tutustua vertaislainoihin.

Tags:

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.