Lapselle säästäminen – Miten säästät oikein?

Oma lapsi tai lapsenlapsi on varmasti tärkeintä koko maailmassa ja hänelle soisi hyvän ja valoisan tulevaisuuden. Aika kuluu nopeasti ja pian on edessä aika, jolloin lapsi lähtee maailmalle opiskelujen ja työpaikan perässä. Hänen täytyy hankkia ensimmäinen asunto ja kalustaa se. Vaikka ajan tietääkin kuluvan nopeasti voi kaikki tämä silti tuntua kaukaiselta silloin kun lapsi on aivan pieni. Silti tulevaisuuteen kannattaa katsoa jo silloin, koska aivan pienelle lapselle aloitettu säästöjen kartuttaminen ehtii täysi-ikäisyyteen mennessä kerääntyä ihan hyväksi rahasummaksi. Näin siis silloinkin, kun kuukausittainen säästösumma ei ole kovin suuri.

Yleistä tietoa lapselle säästämisestä

Lainsäädäntö sääntelee lapselle säästämistä. Lapselle säästäminen on lahjoittamista, ja sitten kun lahjoitettava summa ylittää 3999 euroa kolmen vuoden aikana, on summasta maksettava lahjaveroa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapsen vanhemmat ja esimerkiksi isovanhemmat tai sitten kummit voivat kukin säästää lapselle 111 euroa kuukaudessa verottomasti.

Säästämisen yhteydessä on myös huomioitava, että kerran lapselle lahjoitettu rahasumma on hänen, vaikka huoltajilla onkin rahoihin käyttö- ja hallintaoikeus. Rahoja ei voi esimerkiksi pantata tai sijoittaa riskipitoisiin kohteisiin, vaan niitä voi ainoastaan käyttää lapselle tarkoitettuihin hankintoihin, kuten esimerkiksi uuteen polkupyörään, jääkiekkovarusteisiin, uusiin ulkovaatteisiin tai ratsastusleiriin.

Kun alaikäisen lapsen omaisuus ylittää 15 000 euron rajan, lapsen huoltajan täytyy ilmoittautua maistraatissa holhousasioiden rekisteriin.

 

Vaihtoehtoja säästämiseen on useita

Pankit tarjoavat laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia säästää lapselle. Näitä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi säästötileille säästäminen, rahastoon säästäminen tai säästövakuutuksien avulla säästäminen.

Yleisimmin käytössä oleva tapa säästää on perinteinen säästötili. Pankkitalletus sopii henkilölle, joka hakee vaivatonta ja turvallista tapaa laittaa rahaa säästöön. Säästötilit ovat vaivattomia, koska niille voi säästää haluamansa suuruisen summan kuukaudessa tai harvemminkin niin halutessaan. Ne ovat vaivattomia myös, koska niille voi tehdä suoraveloitussopimuksen, jolloin tilille tallentuu automaattisesti sovittu kuukausittainen säästösumma. Turvallisia säästötilit ovat puolestaan siksi, että markkinoiden muutokset eivät juurikaan vaikuta pankkitalletusten tuottoihin.

Rahastosäästämisellä puolestaan sijoitetaan ja säästetään varallisuutta kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla. Sijoitusrahastoihin pääsee mukaan jo pienelläkin summalla ja ne ovat helppohoitoisia. Rahaston sijoitukset voivat olla osakkeita, korkosijoituksia ja muita arvopapereita. Sijoitukset koostuvat säästäjän useisiin eri kohteisiin sijoitetuista varoista. Rahastosäästäjät ostavat rahaston osuuksia pankkien konttoreissa tai verkkopankissa ja saavat säästöilleen tuottoa sijoitusten koroista, osingoista ja arvonnoususta.

Säästövakuutus puolestaan on eräänlaista yhdistelmäsäästämistä, sillä siinä yhdistyvät kaikki säästämisen edut. Säästövakuutus on ennen kaikkea pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen tarkoitettu säästöhenkivakuutus, jolla säästöjä ja sijoituksia hallinnoidaan monipuolisesti. Säästövakuutus on myös joustava säästömuoto, koska säästettävän summan ja säästöajan pituuden voi päättää itse. Mukaan pääsee jo pienelläkin summalla.
Vaihtoehdot ovat siis moninaiset. Niitä kannattaa vertailla ja löytää itselleen se sopivin vaihtoehto lapselle säästämiseen.

Mistä apua oikein säästämiseen?

Säästämisen kenttä on kieltämättä laaja ja saattaa pelottaa siihen tutustumatonta henkilöä. Tämän ei pidä kuitenkaan antaa vaikuttaa siihen, että luopuisi kokonaan lapselle säästämisestä, sillä apua ja neuvontaa on saatavilla.

Kaikki pankit ottavat mielellään vastaan uuden asiakkaan ja antavat kaiken tarvittavan neuvon ja avun, mitä lapselle säästämiseen tarvitaan. Toki myös entinen ja käytössä oleva pankkikonttorikin auttaa. Kannattaa vain kysellä rohkeasti. Jos ei kuitenkaan ole innostunut menemään asioimaan henkilökohtaisesti konttoriin, kannattaa tutustua eri pankkien Internet-sivuihin. Niillä on koottuna kattavasti tietoa lapselle säästämisestä.

Yleistietoa lapselle säästämisestä saa esimerkiksi Suomen kuluttajaliitosta osoitteesta www.kuluttajaliitto.fi.

Tags:

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.