Omien luottotietojen tarkistaminen

Mitä luottotiedot tarkoittaa?

Luottotietoja rekisteröi Suomen Asiakastieto Oy. Merkinnän luottotietoihin saa jättämällä laskunsa maksamatta tai muut taloudelliset asiansa hoitamatta. Ensimmäisestä maksamattomasta laskusta merkintää ei kuitenkaan vielä tule, vaan ensisijaisesti asiakas pyritään saamaan hoitamaan laskunsa esimerkiksi uusintalaskun tai maksuhuomautuksen lähettämällä. Jos maksua ei erinäisistä toimenpiteistä huolimatta suoriteta, merkitään tämä henkilön luottotietoihin. Merkintä luottotiedoissa vaikeuttaa sitten jatkossa lainan, luottokortin tai osamaksutuotteen hankintaa.

Maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa saa esimerkiksi:

 • Käräjäoikeuden riidattomasta velkomustuomiosta ja yksipuolisesta tuomiosta
 • Ulosottoviranomaisen toteamasta varattomuudesta
 • Pitkäaikaisesta ulosotosta, jossa velalliselta on ulosmitattu toistuvaistuloa yhteensä vähintään 18 kuukaudelta edeltäneen kahden vuoden aikana.
 • Velkajärjestelystä
 • Lisäksi luotonantaja voi myös ilmoittaa kulutusluottoa, eli esimerkiksi osamaksukauppaa tai luottokorttilaskua koskevan maksuhäiriön suoraan luottotietorekisteriin.

Kuinka helposti omat luottotiedot voi tarkistaa?

Suomen Asiakastieto Oy

Velalliselle lähetetään tieto ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä. Laki antaa hänelle mahdollisuuden tarkistaa omat luottotietonsa kerran vuodessa. Toki tietonsa voi tarkistaa useamminkin, mutta lisätarkistuskerrat maksavat 10 euroa / kerta.
Ensimmäinen tarkistuskerta on siis kuitenkin maksuton ja sen voi suorittaa käymällä henkilökohtaisesti asioimassa Suomen Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa. Kuluttajaneuvonnassa käydessään pitää muistaa ottaa henkilöllisyyspaperit mukaan, sillä henkilöllisyyden todistaminen on ehdottoman tärkeää, koska vain omat luottotietonsa voi tarkistaa. Viranomaiset haluavat siksi ehdottomasti varmistua siitä, kuka tietoja kyselee. Tämän vuoksi omia tietojaan ei myöskään voi tarkistaa puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Jos ei kuitenkaan halua käydä tai pääse käymään henkilökohtaisesti Suomen Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa, voi sinne lähettää pyynnön luottotietojen tarkistamisesta. Tämä tapahtuu vapaamuotoisen hakemuksen postittamalla tai faksaamalla.
Suomen Asiakastieto Oy:n Kuluttajaneuvonnan yhteystiedot:

 • Puhelinnumero: 010 270 7300. Neuvontaa saa arkisin 9.00 – 15.00 välisenä aikana.
 • Käyntiosoite: Työpajankatu 10 A, 6.krs 00580 HELSINKI
 • Postiosoite: PL 16, 00581 HELSINKI
 • Faksi: 010 270 7338

Omatieto.fi

Omatieto.fi on puolestaan palvelu Internetissä, jossa voi tilata omat luottotietonsa tai saada muuten yleistietoa luottotiedoista ja niiden tarkastelusta. Tässä palvelussa luottotietoja pyytävän henkilön henkilöllisyys tarkistetaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Käytännössä koko prosessi menee niin, että palveluun tunnistaudutaan omilla pankkitunnuksilla ja maksetaan raportista perittävä 7,95 euroinen summa. Tämän jälkeen raportti omista luottotiedoista tulee nopeasti omalle tietokoneelle.

Raportista saa selville seuraavat asiat: luottotietomerkintöjen kappalemäärä, tyyppi, mahdollinen euromäärä, mahdollinen velkoja ja merkinnän poistumisajankohta. On mahdollista myös, ettei merkintää luottotiedoissa ole, jolloin tämä tieto on selkeästi esillä raportissa. Lisäksi raportissa on maininta oikeustoimikelpoisuudesta.
Raportin omista luottotiedoistaan voi tilata helposti Internetissä Omatieto.fi:n kotisivuilla osoitteessa www.omatieto.fi.

Lisätietoja omien luottotietojen tarkistamisesta

Lisätietoa omien luottotietojen tarkistamisesta saa muun muassa seuraavilta Internet-sivuilta: www.kuluttajaliitto.fi ja www.asiakastieto.fi.
Näille sivuille on koottu paitsi tietoa omista luottotiedoista ja niissä olevista maksuhäiriömerkinnöistä, niin myös yleistä tietoa oman talouden vastuullisesta hoitamisesta. Näillä neuvovilla sivuilla pyrkimys lieneekin sellainen, että mahdollisimman harvalla olisi lopulta tarvetta tarkistaa omat luottotietonsa, vaan asiat olisi hoidettu niin, ettei olisi mitään syytä epäillä luottotietoja menettäneensä.

3 Comments
 1. Reply
  Luottotiedot 1.3.2013 at 14.30

  Intrumin tarjoama luottotietojen tarkistus -palvelu pystyy hakemaan tietoja myös jo rekistereistä, joissa on tietona se onko ihmisellä maksuvaikeuksia, ilman että hänen luottotietonsa ovat vielä menneet.

  Se siis mahdollistaa kattavammatn tiedon ihmisen maksukyvystä. Lisää tietoa aiheesta löytyy Intrumin sivuilta.

 2. Reply
  Val 31.8.2017 at 23.22

  Lisäksi luotonantaja voi myös ilmoittaa kulutusluottoa, eli esimerkiksi osamaksukauppaa tai luottokorttilaskua koskevan maksuhäiriön suoraan luottotietorekisteriin.

  – Ei voi, tarvitsee oikeuden päätöksen, älkää valehdelko siellä!!!

  • Reply
   Juho S. 1.9.2017 at 9.00

   Sen perinteisimmän maksuhäiriömerkinnän eli YVK:n voi saada ainoastaan yksipuoleisella velkomustuomiolla. Seuraavat maksuhäiriömerkinnät saa ilman käräjäoikeuden päätöstä, kun luotto on ollut maksamatta yli 60 päivää.

   OSP = Kertaluottoon tai osamaksusopimukseen liittyvä maksuhäiriö
   LKP = Tililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö

  Jätä kommentti

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.