Ovatko vakuutukset oikeasti hyödyllisiä vai pelkästään turhaa rahastusta?

Koska kaikki suomalaiset nauttivat yhteiskuntamme hienoista palveluista ja turvatasosta, ovat monet vakuutukset melko turhia. Hyödyllisiäkin vakuutuksia toki on, ja siksi omat vakuutuskirjat kannattaakin kaivaa esille tarkastelua varten viimeistään nyt.

Mitä vakuutuksia sinulla on jo?

Vakuutusten ottamista mietittäessä kannattaa muistaa, ettei päällekkäisistä vakuutuksista ole juurikaan hyötyä. Siksi kannattaakin selvittää, mitä vakuutuksia esimerkiksi työnantajasi on ottanut sinulle. Kaikki Suomessa työssäkäyvät henkilöt on turvattu ainakin seuraavin vakuutuksin: sairausvakuutus, eläkevakuutus, työtapaturmavakuutus ja työttömyysvakuutus.

Näiden lisäksi voi olla olemassa myös muita vakuutuksia, kuten esimerkiksi matkavakuutus, mutta ne kannattaa selvittää suoraan työnantajalta ja todellakin karsia pois päällekkäiset vakuutukset.

Hyödylliset vakuutukset

Tietyt vakuutukset ovat todella hyödyllisä ja samalla ne ovatkin myös niitä suosituimpia vakuutuksia. Näitä ovat: kotivakuutus, autovakuutus, vapaaehtoinen työttömyssvakuutus ja lasten vanhempien henkivakuutus.

Kotivakuutus on hyvä olla olemassa siksi, että sillä voidaan turvata niin itse asunto kuin irtainkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi taloyhtiöissä itse rakennus on jo vakuutettu ja vain irtaimisto kannattaa näin ollen vakuuttaa. Autovakuutuksessa puolestaan kannattaa miettiä auton arvoa: jos auton arvo on vain muutama tuhat euroa, on kallis autovakuutuskaan tuskin tarpeen. Pakollinen liikennevakuutus kaikissa ajoneuvoissa on kuitenkin aina – auton arvosta huolimatta – oltava.

Vapaaehtoinen työttömyysvakuutus eli kassajäsenyys puolestaan on tehokas elintason parantaja työttömyyden aikana, sillä ansiosidonnainen päiväraha on kuitenkin aina peruspäivärahaa parempi vaihtoehto. Myös henkivakuutus on hyvä ottaa silloin, jos vanhemmilla on alaikäisiä lapsia ja esimerkiksi suuri asuntolaina. Tällöin henkivakuutus auttaa lainanlyhennyksissä ja muutenkin elämässä eteenpäin selviämisessä. Yksinelävän ihmisen sen sijaan ei henkivakuutusta kannata ottaa.

Kyseenalaiset vakuutukset

Jotkut vakuutukset vaikuttavat olevan kuitenkin enimmäkseen vain rahatusta. Tällaisia vakuutuksia ovat esimerkiksi arvotavaravakuutus, koska arvotavaratkin on vakuutettu jo kotivakuutuksessa, sekä syöpävakuutukset, koska ne korvaavat vain hyvin tarkkoja syöpätapauksia, mikä tekee vakuutuksen ottamisesta lähinnä lottoamista muistuttavan tilanteen.

Kotieläimen henkivakuutusta voidaan pitää myös täysin turhana vakuutuksena ja rahan haaskauksena kaikissa muissa taapuksissa, paitsi silloin, kun eläin on henkilön pääasiallinen tulon lähde. Näin siksi, että henkivakuutuksilla pyritään aina turvaamaan kuolleen läheisten taloudellista toimeentuloa. Toimeentuloa turvaamaan mainostetaan myös luottojen takaisinmaksuturvia, vaikka ne tosiasiassa suojaavatkin enemmän pankkia kuin lainan ottajaa. Tästä syystä kannattaakin miettiä, voisitko ottaa mieluummin henkivakuutuksen läheisiesi toimeentuloa turvaamaan.

Pelko on tehokas myyntikikka

Vakuutuksien ostamista mietittäessä kannattaa muistaa, että pelko on vakuutusyhtiöiden paras myyntikikka. Vakuutuksia myyvien tahojen tehtävänä on saada ihmiset uskomaan, että vahinko tulee tapahtumaan juuri sinulle ja siksi juuri sinun pitää ottaa mahdollisimman paljon vakuutuksia. Vakuutusten ottaminen on myös tunteisiin vetoavaa puuhaa, sillä tiettyjen vakuutusten ottaminen saa elämän tuntumaan turvallisemmalta ja siksi varsinkin lasten vanhemmat sortuvat usein turhienkin vakuutusten ottamiseen.

Jokaisen pitää kuitenkin pohtia vakuutusasiaa omalta kohdaltaan. Koska vakuutukset ovat kalliita, kannattaa vakuuttaa vain ne tärkeimmät ja käyttää turhiin vakuutuksiin uppoavat rahat tässä hetkessä elämiseen. Pelkojen kanssa eläminen käy pitemmän päälle raskaaksi.

Pienet tärpit vakuutuspohdintoihin

Tässä on muutama vinkki siihen, milloin vakuutusta ei todennäköisesti kannata millään ottaa:

  • Älä osta vakuutusta täysin tuntemattomalta vakuutusyhtiöltä. Jos ostat vakuutuksia käytä tuttua ja turvalliseksi todettua yhtiötä.
  • Älä ota henkivakuutusta ellei sinulla ole lapsia tai / ja puolisoa.
  • Älä ota sellaista vakuutusta, jonka omavastuu on hyvin pieni verrattuna varallisuuteesi. Jos sinulla on esimerkiksi varaa ostaa uusi pesukone vanhan rikkoutuessa, ei ole mitään mieltä vakuuttaa vanhaa kalliilla kotivakuutuksella.
  • Älä ota vakuutusta, jonka vakuutusturva on varattu vain hyvin rajatulle asialle, esimerkiksi jollekin aivan tietyn tyyppiselle sairaudelle.

Tags:

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.