Työnhakeminen on pitkälti ajatustyötä ja hyvää suunnittelua, mutta on myös asioita, joista ei selviä ilman kirjoitus- ja puhetyötäkin. Tässä ovat vinkkisi onnistuneeseen työnhakuun.
1. Mieti, millaista työtä olet etsimässä
Tämä miettiminen voi tuntua itsestään selvyydeltä, mutta kannattaa huomioida, että työpaikkoja on hyvin erilaisia. Sinun kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, kuinka kaukana kotoasi työpaikka saa sijaita ja millaiset saavat olla työajat. Jo nämä kaksi kriteeriä karsivat mahdollisia työpaikkoja aika tavalla, sillä jos ei halua tehdä pitkää työmatkaa ja työskennellä esimerkiksi yövuorossa, ei tällaisia paikkoja kannata edes hakea. Energia kannattaa silloin suunnata johonkin aivan muuhun. Pohdi myös oman koulutuksesi riittävyys haluamaasi työpaikkaan nähden.
2. Mistä etsit työpaikkaa
Työpaikkoja voi etsiä monestakin paikasta. Osa näistä on avoimesti haettavissa, mutta sitten on olemassa vielä niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoiteta avoimeen hakuun, mutta joihin otetaan työntekijä, kun sopiva löytyy.
Avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja voit etsiä täältä:
- Työvoimatoimistosta
- Työvoiman vuokrausyrityksiltä
- Oppilaitosten rekrytointitoimistoista
- Interetistä esimerkiksi erilaisista rekrytointipalveluista
- Kuntien, organisaatioiden ja yritysten www-sivuilta
- Sanomalehdistä ja ammattiliittojen lehdistä
Piilotyöpaikkoja voit sen sijaan etsiä täältä:
- Sukulaisilta ja tuttavilta kyselemällä
- Ottamalla suoraan yhteyttä kuntiin, organisaatioihin ja yrityksiin
- Kyselemällä vanhoista työpaikoista
3. Oma kontaktiverkostosi on tärkeä
Kannattaa ylläpitää kontaktiverkostoa henkilöistä, jotka voivat joko suoraan tai epäsuoraan auttaa sinua sopivan työpaikan etsimisessä. Tähän verkostoon sopivat sukulaiset, ystävät, tuttavat, edellisten työpaikkojen tai opiskelupaikkojen kautta syntyneet kontaktit sekä kaikki muutkin käyttökelpoiset ja mieleesi tulevat tahot. Näistä henkilöistä kannattaa pitää kirjaa, jotta muistaa heidät tarpeen vaatiessa.
4. Markkinoi omaa osaamistasi
Terveellä itsetunnolla toteutettu itsensä markkinoiminen kuuluu oleellisesti työnhakuun. Ota siis rohkeasti yhteyttä mahdollisiin työpaikkoihin ja kerro mitä osaat. Omaa osaamistaan voi markkinoida henkilökohtaisella käynnillä, puhelinsoitolla, sähköpostilla tai tavallisella kirjeellä. Voithan lähettää myös niin kutsutun avoimen ansioluettelon, jonka avulla kerrot, mitä osaat ja missä olet todella hyvä.
5. Kuinka työpaikkailmoitukseen vastataan
Työpaikkailmoitukseen kannattaa perehtyä kunnolla ennen kuin alkaa kirjoittaa varsinaista hakemusta. Mieti, millaista henkilöä ilmtoituksella haetaan ja kuinka juuri sinä erottuisit massasta. Työpaikkailmoitukseen vastataan kirjoittamalla työhakemus, johon on liitetty CV eli ansioluettelo. Kannattaa pitää huolta siitä, että lähettää hakemuksensa määräaikaan mennessä, sillä myöhästyneitä hakemuksia ei huomioida.
6. Työhakemuksen laatiminen on tärkeää
Koska työhakemus ei saa olla liian pitkä, kannattaa sen kirjoittamiseen perehtyä huolella. Kerro vain oleellisin, mutta tee se kiinnostavalla tavalla, jotta tulet kutsutuksi työhaastatteluun.
Hyvässä hakemuksessa tulee olla:
- Maininta haettavasta työpaikasta
- Oman itsen esittely
- Omat vahvuudet
- Mahdollinen palkkatoivomus
- Maininta mahdollisesta työnaloitusajankohdasta
- Maininta liitteistä
- Päiväys
- Allekirjoitus
7. Ansioluettelo kertoo osaamisestasi
Ansioluettelon laadinta on yhtä oleellinen osa työnhakua kuin itse hakemuskin. Ansioluettelo eli CV kertoo hakemusta tarkemmin, mitä osaat. Se on kirjoitettu usein luettelomuotoon, mutta kuten hakemuskaan, ei ansioluettelokaan saisi olla uuvuttavan pitkä. Työnantajan on jaksettava lukea se loppuun asti.
Hyvässä ansioluettelossa on esiteltynä ainakin:
- Henkilötiedot
- Opiskeluhistoria
- Työhistoria
- Luottamustoimet
- Mahdolliset suosittelijat
- Mahdolliset liitteet (esim. koulu- ja työtodistukset)
8. Työhaastattelu on tärkeä osa työnhakua
Työnantaja kutsuu hakemusten perusteella haastatteluun hänen mielestään tehtävään parhaiten soveltuvia henkilöitä. Jos saat kutssun haastatteluun, olet jo lähellä työpaikan saamista. Varmaa ei paikan saaminen tietenkään tässä vaiheessa ole, vaan haastatteluunkin täytyy jaksaa panostaa. Haastattelua varten kannattaa miettiä omat vahvuudet ja heikkoudet sekä valmistautua vastaamaan itseä koskeviin kysymyksiin. Sinun täytyy pystyä myös kertomaan, miksi haluat juuri tämän työpaikan ja miksi olisit siihen paras.
9. Henkilöarviointi ja soveltuvuustestit voivat tuntua jännittäviltä
Joissakin yhetyksissä saatat törmätä henkilöarviointiin ja soveltuvuustesteihin. Näillä mitataan eri ominaisuuksia, kuten esimerkiksi päättelykykyä ja luovuutta, ja niiden kautta työnantaja haluaa varmistaa sopivimman henkilön valinnan avoimeen työpaikkaan. Ole siis oma itsesi äläkä jännitä turhaan näitä testejäkään.
10. Mitä tehdä, jos et tule valituksi hakemaansa työpaikkaan?
Halutessasi voit kysyä työnantajalta perusteita siihen miksi sinua ei valittu. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hakijoita oli luultavasti hyvin paljon eikä sinun valitsematta jättämisesi tarkoita sitä, että olisit ollut huono hakija. Älä jää liian pitkäksi aikaa säälimään itseäsi, vaan laita rohkeasti uutta matoa koukkuun ja ala tarkastella muita haettavia työpaikkoja.