TOP 10 tapaa säästää autoilun kuluissa

Itse auton ja polttoaineen hintaan tavallinen kuluttaja ei voi juurikaan vaikuttaa, mutta on olemassa monia asioita, joihin satsaamalla autoiluun kuluva rahasumma tulee pienemmäksi. Autoliiton mukaan fiksulla ajotavalla voi säästää jopa 12 % autoilun kuluista.

Tässä on TOP 10 tapaa säästää autoilun kuluissa:

1. Harkittu ajotyyli säästää rahaa

Autolla kannattaa ajaa vain silloin, kun se on välttämätöntä. Pelkät huviajelut ovat kalliita ja kuluttavat niin rahaa kuin ympäristöäkin. Silloin, kun liikenteeseen on välttämätöntä lähteä, pitäisi ajoaika suunnitella sellaiseksi, ettei tarvitse olla tien päällä juuri pahimpaan ruuhka-aikaan. Myös matkaretitti on hyvä suunnitella etukäteen niin, että välttyy turhilta pysähtymisiltä ja ruuhkilta. On järkevää huomioida, että suunnitelmallisuus autoilussa säästää jopa enemmän kuin pelkkä taloudellinen ajo.

2. Automallin valinta on tärkeää säästämisen kannalta

Toiset autot kuluttavat toisia enemmän. Siksi autoa hankittaessa kannattaa tutustua etukäteen auton ominaisuuksiin ja valita itselle sopiva auto sen kulutuksen mukaan. Esimerkiksi diesel -moottorilla varustettu auto kuluttaa jopa 30 % vähemmän polttoainetta kuin bensamoottorilla varustettu auto.

3. Kiinnitä huomiota kiihdytyksiin ja jarrutuksiin

Tasainen nopeus isolla vaihteella ja pienillä kierroksilla säästää polttoaineen kulutuksessa. Moottorijarrutus säästää myös polttoainetta ja tavoitteeksi voisikin ottaa mahdollisimman vähän vilkkuvat jarruvalot. Jos tunnistaa oman ajotapansa nykiväksi, kannattaa tästä tavasta pyrkiä tietoisesti eroon. Tasainen ajotapa on harjoittelun tulosta.

4. Ennakointi on tärkeää

Ennakoiva ajotapa tarkoittaa sitä, että tulevat tilanteet pyritään havaitsemaan mahdollisimman kaukaa ja ajaminen muutenkin tapahtuu ilman hätäilyä. Oikean turvavälin säilyttäminen vähentää kiihdytys- ja jarrutustarvetta.

5. Oikeilla rengasvalinoilla kohti säästöjä

Oikeat renkaat ovat paitsi turvalliset myös säästävät. Oikeat rengaspaineet tuovat myös säästöä, ja siksi ne pitäisikin muistaa tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi samalla, kun tankkaa autonsa.

6. Turhan painon välttäminen on viisasta

Autossa ei kannata kuljettaa mukanaan puolta omaisuuttaan, sillä liika paino autossa tuo vain mukanaan lisää polttoainekuluja, sillä raskaasti lastattu auto myös kuluttaa enemmän. 100 lisäkiloa nimittäin merkitsee noin 5 % suuruista lisää polttoaineen kulutukseen.

7. Kylmäkäynnistystä kannattaa välttää

Auton lämmittäminen kannattaa jo silloin, kun ilman lämpötila on alhaisempi kuin + 5 astetta. Liikkeelle kannattaa lähteä aina mahdollisimman nopeasti auton käynnistyksen jälkeen, koska ajaminen lämmittää auton moottorin nopeammin kuin moottorin tyhjäkäynti. Lämmin moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta ja tuottaa myös vähemmän päästöjä kuin kylmä.

8. Auton sähkölaitteiden harkitsevalla käytöllä säästää

Monet autot on varustettu useilla sähköisillä lisälaitteilla, kuten esimerkiksi lasin- ja penkin lämmittimillä. Nämä mukavoittavat ja helpottavat ajoon lähtöä, mutta turhaan päälle unohdettuina kuluttavat kyllä myös polttoainetta. Auton oma opaskirjanen neuvoo parhaiten näiden laitteiden käytössä. Kaikissa autoissa ei esimerkiksi suositella ilmastoinnin käyttämistä talvella, mutta toisissa se on taas ihan hyvä juttu ja kuivattaa mukavasti sisäilmaa. Tuulettiminen puhtaudesta huolehtiminen säästää energiaa, sillä polttoaineen kulutus kasvaa roimasti silloin, kun tuuletin on osittain tukossa esimerkiksi lehtien ja muiden roskien vuoksi.

9. Jotkut lisälaitteet tuovat säästöä

Jotkut laitteet ovat tehokkaita kulutuksen säätelemisessä ja suorastaan säästämisessäkin. Esimerkiksi kierroslukumittarin ja ajotietokoneen keskikulutusmittarin avulla polttoaineen kulutusta on helpompi seurata ja samalla opetella taloudellisempaa ajotapaa. Vaihteen vaihtamisen ilmaisinvalo helpottaa oikean vaihteen valitsemisessa ja polttoaineen mittari puolestaan kertoo, koska on aika kaartaa lähimmälle huoltoasemalle.

10. Auton säännöllinen huoltaminen säästää rahaa

Auton huoltaminen tai huollattaminen säästää rahaa, sillä kuluessaan tieyistä osista tulee polttoaineen kulutusta lisääviä tekijöitä. Esimerkiksi tukkoinen polttoaineen- tai ilmansuodatin lisää automaattisesti polttoaineen kulutusta, kuten myös renkaiden väärät ohjauskulmat. Myös jarrut kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä jatkuvasti laahaavat jarrut ovat todellinen polttoainesyöppö.

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.