Mistä yrityslaina? Kattava opas yritysrahoitukseen

Yritysluotot murroksessa

Yrittäjien rahoitusmarkkinat ovat olleet murroksessa viime aikoina uusien yritysten tuotua markkinoille uusia rahoituspalveluita ja uusia teknologiaratkaisuja. Perinteisesti yrittäjät ovat turvautuneet pankkeihin rahoituksen saannissa. Viime vuosina etenkin pienten ja keskisuurten yritysten lainan saanti on hankaloitunut sillä pankit ovat alkaneet vaatia vakuuksia enenevissä määrin lainan takuiksi. Useissa tapauksissa tämä tarkoittaa sitä että yrityksellä tulisi olla kiinteistöjä, maata tai muuta fyysistä omaisuutta.

Nämä vaatimukset eivät ole linjassa nykyaikaisten yritysten kanssa. Jos katsotaan esimerkiksi kymmenen henkeä työllistävää teknologiayritystä, toimitilat ovat todennäköisesti vuokrattu. Enenevissä määrin työtä tehdään myös kotoa niin että toimistoa ei ole. On selvää, että pankit eivät ole pysyneet mukana yrittäjien rinnalla eivätkä ole mukana tarjoamassa tukea silloin kun sitä kaipaisi.

Mihin tilanteisiin yrityslainat sopivat

Yrittäjille käteinen on kuningas. Vaikka tilauksia on tullut mukavasti ja tulevaisuus näyttää positiiviselle, ei se tarkoita että sopimuksesta saadut rahat olisi tilillä juuri silloin kun palkat menevät maksuun tai omien tavarantoimittajien laskut erääntyvät. Yrittäjille valitettavan tuttu haaste on varmistaa riittävä käteiskassa niihin aikoihin kuukaudesta kun menot erääntyvät. Kassavirtaa entisestään mutkistaa laskunsa myöhässä maksavat asiakkaat. Käteiset ovat tilillä vasta kun lasku on maksettu, siihen asti maksun saaminen on epävarmaa.

Vaikka sopimusteknisesti yritykset olisivatkin oikeutettuja veloittamaan asiakkailtaan myöhästymismaksuja, monet eivät voi käytännössä näitä sakkoja periä. Myöhästymismaksujen veloittaminen saattaa vaikuttaa yritysten välisiin suhteisiin ja edistää asiakkaan päätöstä siirtyä käyttämään kilpailijan palveluita. Pienet ja keskisuuret yritykset mieluummin nielevät myöhässä maksetut laskut kuin sakottavat asiakkaitaan.

Miksi netistä saatavat yrityslainat ovat pankkien rahoitusta parempi vaihtoehto

Yrityslainat ovat usein joustavampia ja käytännöllisempiä vaihtoehtoja kuin pankeilta vakuuksia vastaan neuvotellut lainat. Netissä toimivien yritysrahoitukseen keskittyvien palveluiden vahvuus on myös nopeus – rahat saadaan tilille hyvin nopeasti lainahakemuksen jättämisestä. Monet netin rahoituspalveluita käyttävistä asiakkaista mainitsevat myös anonyymiyden syykseen valita kyseinen palvelu pankin rahoituksen sijaan. Vaikka lainan hakijan tiedot tarkistetaankin, prosessissa säästyy epämiellyttävältä tuntuvalta pankille selitysten antamiselta. Netin yrityslainan hakijan ei tarvitse usein kertoa miksi luottoa tarvitaan. Pankit eivät myöskään läheskään aina myönnä lainaa, jolloin yrittäjän kallista aikaa on tuhlautunut hakuprosessiin kun tämän ajan olisi voinut käyttää myös paremmin yrityksen pyörittämiseen ja asiakkaalta laskutettaviin tunteihin.

Mikä yritysrahoitus sopii sinulle?

Yrityslainaa valitessa kannattaa lähteä lainan syystä liikkeelle. Tarvitsetko lyhytkestoisen luoton esimerkiksi käyttöpääomaksi? Suunnitteletko kasvua tai laajentumista? Vai mahdollisesti sijoituksien tekemistä? Lainan takaisinmaksuaika määräytyy tarpeesi mukaan. Etenkin sesonkialojen yritykset osaavat ennustaa seuraavien tilauksien maksuajankohdat jotka saattavat ajoittua vasta seuraavaan kauteen. Jos investointeja kuten laitehankintoja haluaa kuitenkin tehdä jo kauden alkuun jolloin työprosessit tehostuvat, kannattaa valita investointiin sopiva lainatyyppi ja takaisinmaksuaika.

Markkinoilta löytyy yritysluottoja jotka toimivat pikavippien periaatteella. Monet yritykset tarjoavat suurempaa yrityslainaa kuin mitä yksityiselle henkilölle tarjottaisiin. Toiset lainapalvelut taas asettavat lainan vastaanottamaan sijoittajien tarjouksia. Yrittäjät pystyvät usein valitsemaan korkokaton ja takaisinmaksuajan pituuden. Sijoittajat tekevät lainasta kilpailevia tarjouksia joista yrittäjä valitsee parhaan, mikäli omiin ehtoihin sopiva lainatarjous tulee. Sijoittajat voivat muun muassa tarkastaa yrityksen luottokelpoisuuden ja jos yrittäjä on hoitanut yrityksensä taloutta vastuullisesti, tämä saattaa johtaa edullisempiin lainan ehtoihin.

Lainojen määrät vaihtelevat rahoituspalvelusta riippuen muutamien tuhansien ja miljoonien eurojen välillä. Lainan korko liikuu 6.0% – 10.0% välimaastossa mutta hajontaa löytyy. Siksi on suositeltavaa käyttää kilpailutussivustoa, jolloin varmistuu lainan edullisista ja joustavimmista ehdoista. Jos yrityksesi tarvitsee hieman liikkumavaraa tai haluaa panostaa kasvuun, kannattaa tätä uutta rahoitusmuotoa kokeilla.

Tags:

Kuulemme mielellämme kokemuksia sinulta

      Jätä kommentti

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.